Du er her:Forside/Banken i Liberia åpnet!
Gjester både fra Norge og Bolivia var til stede i banklokalene i Monrovia.
Gjester både fra Norge og Bolivia var til stede i banklokalene i Monrovia.
Stor feiring

Banken i Liberia åpnet!

Øygard, Janne
2015-03-19
Torsdag 19. mars ble en merkedag for Misjonsalliansens arbeid.

Av Janne Øygard, utsending i Liberia

- Endelig! Dette har jeg gledet meg lenge til, sier Andreas Andersen. Han er leder i Alliance Microfinance AS (AMAS), selskapet som administrerer Misjonsalliansens banker i Bolivia, Ecuador, Vietnam - og nå også i Liberia.

- I lange tider har vi jobbet hardt for å nå dette målet. Og endelig er vi her! Vi gleder oss i dag, men jobben er langt fra gjort. Det er nå det begynner for alvor, og min drøm er at om femti år, når mine barnebarn besøker en landsby langt ute i et av distriktene i Liberia, så finnes det ikke lenger fattigdom der. Det er det vi jobber mot!

Banken i Liberia åpnet!

FRA BISTANDSAKTUELT: Åpner ny mikro-bank i Liberia

Andreas har sammen med kollega Ingunn Nesje  jobbet utrettelig fram mot denne dagen. De har besøkt Liberia gjentatte ganger de siste årene for å ivareta kontakten med myndighetspersoner, få gjennom nødvendige avtaler og godkjenninger, og forberede bankoppstarten.  Uten deres tro på dette hadde det ikke vært noe Diaconia MDI å åpne i dag. 

Banken i Liberia åpnet! Åpningen ble markert med en høytidelig seremoni i bankens lokaler i Carey Street, Monrovia. Her var gjester både fra Norge og Bolivia, samt flere lokale prominente gjester. Totalt ble det over 60 gjester som benket seg i banklokalet som for anledning er flott oppmalt og rengjort. Bankens ansatte hadde dessuten pyntet med rosetter, blomster, slør og ballonger så lokalet var nesten ikke til å kjenne igjen.

Banken i Liberia åpnet! Metodistkirkens biskop sendte sin stedfortreder,  Reverend Samuel J.Quire, som åpnet det hele med bønn for banken, dens ansatte og virke for øvrig. Deretter fulgte den ene flotte talen med gratulasjoner og lykkeønsker etter den andre.

Styreleder i banken Mr. Pewu Subah ga oss eksempler på fattige mennesker som virkelig jobber hardt for å overleve og han understreket betydningen av å ha en bank som Diaconia MDI i Liberia. Myndighetene var representert med handelsminister og minister for generelle saker, som sammen med representanter fra flere andre banker og institusjoner gav tydelig uttrykk for viktigheten av at Diaconia MDI er etablert for å bekjempe fattigdom i Liberia.

Den diakonale profilen til Diaconia MDI ble understreket og tydelig satt pris på av flere av talerne. Mr. Mirko Parraga (bildet under, t.h), fra Misjonsalliansens mikrofinansinstitusjon i Bolivia, Diaconia FRIF, la vekt på at viktige erfaringer fra arbeidet der var blitt delt med staben i Liberia. Han håpet at Diaconia MDI ville bli bærekraftig, slik som banken i Bolivia, og være et eksempel for nabolandene her i Vest-Afrika.

Banken i Liberia åpnet!

Det har vært en lang vei å gå fra Misjonsalliansen første gang begynte å undersøke mulighetene for å etablere en mikrofinansinstitusjon i Liberia til denne festdagen i mars 2015. Den spede starten for Diaconia MDI går helt tilbake til 2011 hvor en begynte de første forundersøkelsene.

Nils Atle Krokeide (bildet over t.h) har helt fra den spede starten gjort en viktig innsats for å få banken opp å stå. Banken ble registrert som eget selskap i desember 2012 og fikk lisens for utlån i august 2014.  Etter flere års arbeid er utlånene endelig i gang og Misjonsalliansen gleder seg over å kunne bidra til å forbedre levekår og inntekter til fattige mennesker.

Banken i Liberia åpnet!

Visjonen er å bli ledende innen den sosio-økonomiske utviklingen i Liberia.  Oppdraget til Diaconia MDI er at banken ved hjelp av finansielle tjenester skal oppmuntre menneskers mot, slik at de holder fast på drømmene og prøver å oppnå målene sine. Det diakonale kristne ansvaret er sentralt for hele virksomheten til Misjonsalliansen og AMAS.

Nå er utlånene til fattige lånekunder i gang og de første 20 lånekundene har allerede fått sine første lån. Alfreda M. Socar, den aller første lånekunde, driver et lite verksted hvor de lager lokale håndverksprodukter. Hun skal bruke pengene på å forbedre taket på verkstedet sitt før regntiden starter i mai. Den dagen hun mottok sitt første lån smilte hun om kapp med sola over det afrikanske kontinentet, samtidig som det da lå et alvor bak smilet.  

Banken i Liberia åpnet!

LES OGSÅ: Endelig mikrolån i Liberia

I dag holdt Alfreda tale på åpningen (bildet over) og om hun smilte sist, gjorde hun det enda mer i dag! Hun fortalte hvor takknemlig hun var som hadde fått lån og hvor stolt barna hennes var over henne- de hadde sett bilde av henne fra åpningsdagen og var veldig stolt over at hun var avbildet i Misjonsalliansens magasin i Norge. Alfreda la vekt på at det var viktig at kvinner som henne nå kan få lån gjennom Diaconia MDI til deres små virksomheter. 

I West Point, Monrovias fattigste område, bor Daniel Backly. Han driver to små lokale apotek sammen med kona si og trenger i første omgang penger til innkjøp av mer medisiner og varer til butikkene. Feikai Jahah i Duala Market er en annen kunde som snart er klargjort for lån. Hans forretningsområde er et treverksted hvor han og faren trenger penger til verktøy og maskiner for å drive verkstedet mer effektivt. Håpet er at alle disse får bedre livskvalitet med lån fra Diaconia MDI.

Banken i Liberia åpnet!

Bolivianske Tania Paola Mendoza Casas har vært veldig instrumentell for å få banken dit den er i dag. Tania har sin opplæring fra Diaconia FRIF i Bolivia. Etter 5 års arbeidserfaring fikk hun et kall fra Gud om å være med å bygge opp banken i Liberia. Hennes unike erfaring fra Bolivia har vært avgjørende for framdriften av Diaconia MDI. Hun har stått for all rekruttering, trening og opplæring av lånekonsulenter.

Totalt har banken nå ti ansatte. Tre av disse er lånekonsulenter og Tania forteller at hun vil ha behov for flere lånekonsulenter i tiden framover. Nå er 58 kunder klarert for lån, men totalt arbeides det med 100 kunder. Målet er å øke til omtrent 1400 i løpet av 2015 så her gjenstår fremdeles mye før målet er nådd.

Fra lånekonsulentene har skaffet en kunde til lånet kan utbetales ligger mye arbeid. De drar alltid på feltbesøk for å sjekke de aktuelle bedriftene. De må vurdere om kunden har tenkt å betale tilbake lånet, om bedriften genererer så mye penger at det faktisk er mulig å betale tilbake og kunden må skaffe en garantist.

Kundens hjem blir også besøkt og sjekket i denne forbindelsen. Ved å se kundens hjem får lånekonsulentene et inntrykk av om kunden eier noe som det kan tas pant i om ikke lånet betales tilbake til avtalt tid. Dette kan for eksempel være et skap eller en ramme, eller kanskje kullovnen som familiens mat blir kokt på. Disse kundene eier ikke mye, men de læres opp til å bli holdt ansvarlig for lånet de mottar. Tania forteller at hun har drevet iherdig opplæring av lånekonsulenter og annet bankpersonell fra hun første gang  kom til Liberia i august 2013.

Alt var klart til utlån i august 2014, men grunnet Ebola epidemien som rammet Liberia knallhard i høst ble utlån satt på vent. Nå er dagliglivet heldigvis i ferd med å komme tilbake til normalen og gleden er stor over at utlånene har startet opp. Målet er å tilby lån og sparing til enkeltpersoner og småbedrifter og de typiske låntakerne er små familiebedrifter. Banken startet med en egenkapital på 7,5 millioner kroner og driften skal støttes fra Norge de første årene.

- I Liberia er det stort behov for tilbud av denne typen,  sier Andreas Andersen.

Banken i Liberia åpnet!

Misjonsalliansens banker, Diaconia FRIF i Bolivia, D-MIRO i Ecuador og MOM i Vietnam har til sammen om lag 150 000 lånetakere og et samlet utlån på 1, 5 milliarder kroner.

1 Jeg ønsker å gi til
La de små barn komme til meg Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Høstgaven 2016
Høstgaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vann i Liberia
Vann i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.700.00,-
Hjelp mennesker med å få tilgang på rent vann!
Helse og ernæring i Liberia
Helse og ernæring i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.200.00,-
Gi mennesker en sjanse til bedre helse!
Miljø og klimarettferdighet i Kina
Miljø og klimarettferdighet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Støtt miljøopplæring som kan gi fattige familier mer bærekraftig jordbruk og sikrere inntekt.
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi lokalbefolkningen mulighet til å tilpasse seg klimaendringer.
Organisering i Kambodsja
Organisering i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi målgruppen mulighet til selv å organisere tiltak som bidrar til utvikling.
Kirke på Filippinene
Kirke på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Misjonsalliansen ønsker å styrke kirkene til å være kraftsentre i sitt lokalmiljø.
Arbeid og inntekt i Ecuador
Arbeid og inntekt i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.750.00,-
Bli med oss i arbeidet med arbeidsskapning og inntektsøkning!
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Du kan være med og styrke kvinnenes posisjon i det vietnamesiske samfunn.
Vintergaven 2016
Vintergaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Er du med oss i 2016
Generell gave
Generell gave Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.141.300.00,-
Din gave til Misjonsalliansens arbeid vil brukes i det prosjektet hvor behovet til en hver tid er størst.
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.900.00,-
La foreldre slippe å gjemme bort barn med funksjonshemninger.
Mikrofinans i Vietnam
Mikrofinans i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.11.100.00,-
Kvinnebanken som endrer familier på landsbygda.
Skole og utdanning i Vietnam
Skole og utdanning i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.000.00,-
God utdanning er en viktig investering for utvikling og fattigdomsreduksjon og er med på å bryte den onde sirkelen av fattigdom og sykdom.
Mikrofinans i Liberia
Mikrofinans i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.300.00,-
Styrk fattige menneskers evne til å jobbe seg ut av fattigdom!
Skole og utdanning i Liberia
Skole og utdanning i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.500.00,-
Gi barn en mulighet til å lære å lese og skrive!
Arbeid og inntekt i Kambodsja
Arbeid og inntekt i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.000.00,-
Gi fattige mennesker en jobb – og en inntekt.
Vann i Kambodsja
Vann i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.950.00,-
Rent vann og god hygiene
Skole og utdanning i Kambodsja
Skole og utdanning i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.000.00,-
Gi barn og ungdommer bedre utdanningsmuligheter.
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.491.00,-
Bidra til at personer med funksjonshemninger får den oppfølgingen de trenger og hjelp til å leve et verdig liv.
Arbeid og inntekt på Filippinene
Arbeid og inntekt på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.12.300.00,-
Tilgang til arbeid og inntekt gir bedre levekår og fører til at flere barn går på skole.
Skole og utdanning på Filippinene
Skole og utdanning på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.850.00,-
Bidra til trygge omgivelser og gode læringsforhold for elever på Filippinene.
Helse og ernæring på Filippinene
Helse og ernæring på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.18.100.00,-
Bidra til bedre tilgang til gode helsetjenester på Filippinene.
Arbeid og inntekt i Kina
Arbeid og inntekt i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.000.00,-
Gi fattige bønder en bedre inntekt
Kirke i Kina
Kirke i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Støtt den kinesiske kirken og dens arbeid i lokalsamfunnet.
Inkludering og funksjonshemmede i Kina
Inkludering og funksjonshemmede i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi kjemper for at mennesker med funskjonshemninger skal få sin rettmessige plass i samfunnet og inkluderes på lik linje med andre.
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.52.138.00,-
Hjelp oss i arbeidet med å gi funksjonshemmede et verdig liv og inkludere dem i samfunnet.
Fotball krysser grenser i Ecuador
Fotball krysser grenser i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.19.215.00,-
Fotballskoler og fritidstilbud skaper et positivt alternativ til «gjengen». Barna trenger deg som supporter!
Skole og utdanning i Ecuador
Skole og utdanning i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Du kan være med og skape inkluderende skoler og bedre lærere i Guayaquil.
Helse og ernæring i Ecuador
Helse og ernæring i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss i kampen mot hiv/aids. Og vær med på å gi skolebarn riktig ernæring.
Kirkearbeid i Ecuador
Kirkearbeid i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Hjelp oss med å styrke menighetene og deres arbeid i lokalsamfunnet
Skole og utdanning i Brasil
Skole og utdanning i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.450.00,-
Gi barna et sted å leke, spille og være sammen.
Kirkearbeid i Brasil
Kirkearbeid i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss med å styrke våre samarbeidsmenigheter i Brasil.
Arbeid og inntekt i Brasil
Arbeid og inntekt i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi gir fattige storbykvinner en inntekt og muligheten til å forsørge familien sin.
Fotball krysser grenser i Bolivia
Fotball krysser grenser i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.750.00,-
Gi barn og ungdom en trygg og god oppvekst!
Kirkearbeid i Bolivia
Kirkearbeid i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.250.00,-
Hjelp oss med å styrke kirkene og deres diakonale arbeid.
Arbeid og inntekt i Bolivia
Arbeid og inntekt i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.16.500.00,-
Du kan være med og hjelpe fattige bønder til å øke inntektene sine.
Rent vann i Bolivia
Rent vann i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.400.00,-
Mennesker i prosjektene våre trenger rent vann. Det kan du gi dem!
Skole og utdanning i Bolivia
Skole og utdanning i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.7.000.00,-
Misjonsalliansen jobber for å gi barn et bedre skoletilbud.
Helse og ernæring i Bolivia
Helse og ernæring i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.10.900.00,-
Gi fattige mennesker tilgang til grunnleggende helsetjeneste.
Støtt arbeidet i Vietnam
Støtt arbeidet i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Ved å støtte dette prosjektet gir du til arbeidet i Vietnam generelt, og støtten vil bli brukt der behovet er størst.
Støtt arbeidet på Filippinene
Støtt arbeidet på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.46.665.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt på Filippinene. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Liberia
Støtt arbeidet i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Liberia. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Brasil
Støtt arbeidet i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Brasil. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Bolivia
Støtt arbeidet i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.31.700.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Bolivia. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Ecuador
Støtt arbeidet i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.106.460.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Ecuador.
Støtt arbeidet i Kambodsja
Støtt arbeidet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Kambodsja. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene dine der de til en hver tid trengs mest.
Støtt arbeidet i Kina
Støtt arbeidet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte arbeidet vårt i Kina generelt.
Fadder (Kun for nordiske faddere)
Fadder (Kun for nordiske faddere) Budsjett:kr.230.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Det koster 275 norske kroner i måneden å være fadder for et barn i Misjonsalliansen. Du kan også betale for tre måneder 825 NOK, et halvt år 1380 NOK eller et år 2760 NOK av gangen.
2 Hvor mye ønsker du å gi?
Beløp: NOK
Betalingsmetode
3 Din kontaktinformasjon
Fornavn
Etternavn
Mellomnavn
Epost
Adresse
Jeg aksepterer betingelsene for gaven
Les om betingelsene
Relaterte innlegg
Land
Arbeidsområde
Relaterte prosjekter
Vann i Liberia
Hjelp mennesker med å få tilgang på rent vann!
Helse og ernæring i Liberia
Gi mennesker en sjanse til bedre helse!
Mikrofinans i Liberia
Styrk fattige menneskers evne til å jobbe seg ut av fattigdom!
Skole og utdanning i Liberia
Gi barn en mulighet til å lære å lese og skrive!
Støtt arbeidet i Liberia
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Liberia. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Ecuador
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Ecuador.
DEL
 
 
Kommentarer
Powered by Cornerstone