Du er her:Forside/På vei til tagalog
bloggbilde_påveitag
bloggbilde_påveitag

På vei til tagalog

2015-07-17
- Mangandang umaga po. - Mangandang umaga, Mahel. Slik starter mange av mine språktimer. 4 dager i uken er jeg på språkskolen for å lære tagalog. Det er så mye som må læres, og skolen er den beste plassen for å bli veiledet på det meste.

Dagene i Manila kan i blant virke uforutsigbare; noen ganger kan været eller trafikken være et hinder for våre daglige planer. Dette kan være frustrerende. Spesielt når en ikke er vant til det, men når vi har akseptert at dette er en del av livet her, så blir ting mye lettere. Av og til hender det også at jeg kommer enten litt for tidlig eller litt for sent på skolen, for det er heller ikke lett å beregne tid i denne storbyen. Dagene mine kan da oppsummeres på denne måten: språkskole, lekser, turer innom kontoret og tid med familie.

På vei inn i språket

På skolen lærer vi mye om det kulturelle som er tilknyttet språket. Vi synger sammen, leser små bibelfortellinger, og dialoger som handler om hvordan vi skal kommunisere på markedet, mellom venner, når vi får besøk, eller når vi er med på noe sosialt. Vi får også litt input om ulike hudfarger, store/små/lange neseformer, verb som beskriver om man er blitt hvitere, mørkere, tynnere eller tjukkere. Alt på tagalog. Hele læreprogrammet er variert, og  dette gjør at vi har det kjempekjekt, og lett kan trives.

Jeg kan ikke huske en eneste dag der jeg ikke har ledd pga egne misforståelser, sammenliknelse av kulturer, eller noe morsomt som dukket opp under læringen. Også da har det vært mulig å lære noe. Lærene fokuserer en del på diskusjoner som kan oppstå utfra enkelte samtaler om vår bakgrunn, om filippinsk historie, det arbeidet vi gjør, eller om de interesser vi har. Og vi skal klare å fortelle mest mulig på tagalog. Når jeg blir ivrig og ønsker å bli fort ferdig med det jeg forteller, skrur jeg opp tempoet og switcher til engelsken. Da stopper de meg som regel med en: ”walang ingles, walang ingles”. Da må vi tilbake til tagalogen.

På vei inn i kulturen

Et av målene til skolen er at alt kommunikasjon skal skje på tagalog. Språkskolen er altså ikke bare den tiden der vi lærer språket, men det er mye mer. Det er her vi fanger opp folkeuttrykkene som er verdt å lære, hvordan forstå tidsbegrep, høflighet og aldersforskjeller. Hva folk legger vekt på i samtaler, hvordan relasjoner og avtaler skal følges opp, og hvordan vi utlendinger kan vise respekt for deres tradisjoner og verdier. Jeg ville sagt det samme som Romy, en av lærene på språkskolen, sa: ”Vi kommer ikke langt om vi forstår språket, men ikke kulturen”.

Det er på språkskolen vi lærer å fange opp alt som er verdt å ta med seg videre når man skal arbeide i en multikulturell by som Manila. En kultur som er destillert og blandet med spansk bakgrunn, og flere år med amerikansk og japansk innflytelse. En sterk relasjon til kinesisk handel og en strøm av koreansk og vestlige utlendinger. Alle bor sammen, og alle bidrar til en unik sammensmeltet og levende kultur.

På vei til språkskolen med taxi

Det er en stund siden jeg begynte med språkstudiet her i Manila. Så jeg kan egentlig si at jeg har nå lært så pass mye at jeg tør å snakke med filippinerne, spesielt med taxisjåførene. Det nye og spennende for meg har da vært de mange ulike måter å komme seg til og fra språkskolen, jobb eller private turer. Noen ganger er det buss, trikk eller tog, men det er jeepney og taxiturene som til nå har vært de store opplevelsene. Det er lett å snakke med taxisjåførene, og når praten er i gang, så spør de mye, og det er alltid morsomt å høre hva de kan komme på å spørre om. En gang da jeg var på vei til skolen hadde det vært en bilulykke. Trafikken var delvis stengt, og det gikk sent på en av hovedveiene. Taxiføreren var en mann på 55 år, og det var naturlig at vi begynte å snakke sammen.

-,Are you latino? spurte han.

-,Yes, i am from Perú, South America.

-,Ohh, than you know her – sa han, og refererte til Gloria Estefan som sang på radioen.

-,How long time do you think it will take before we can pass…

Taximannen var ikke så interesert i å svare. I stedenfor skrudde han opp volumet og sang høyt på engelsk: - ”I don't wanna looose you now….Baby I finally found the courage..if you want me, I'll be around foreveeer”- Etter sangen og litt mer venting krysset han 7 veifelt på under 100 meter og sa: - ”From here, no more trafikk”.  

Andre taxisjåfører er mer oppttat av å vise meg hvordan det skal kjøres i Manila, eller hvor mye spansk de kan. Ellers så er det å peke på hvor det er godt å spise. Masarap, masarap sier de, og,så legger de til på engelsk ”delicious restaurant” i tilfelle jeg ikke forstod det de sa.

På vei til skolen med jeepney

Fra jeepneene er historiene litt annerledes, men det som har overrasket meg mest er hvor gavmilde filippinerne er. For eksempel kan det skje at når en passasjer i jeepneen åpner en pose med snacks, så spør de de som sitter nærmest, eller de som ser på, om de vil smake. Det kan virke litt rart, så jeg prøver å ikke se på folk som sitter og spiser noe. Men det er ikke så lett, når alle sitter sånn at vi ser på hverandre.

En annen ting som er fascinerende er at filippinerne er veldig flinke til å lage plass til hverandre. Så på en rekkesitteplass i jeepneen kan de klare å få inn mange personer. Når jeg sitter blant dem (og jeg er ikke filippino størrelse), så føles det som at jeg okkuperer plassen til minst 2 filippinere. Kanskje 3. Likevel er det veldig kjekt å være midt i blant dem, spesielt når de snakker med hverandre, og jeg sitter og teller hvor mange ord jeg klarte å få med meg. Jeg kan også bli litt rastløs noen ganger når jeg må sitte lenge ganske trangt, og det er veldig varmt. Så jeg prøver å sette på litt musikk på mitt headset for å koble av litt. Etterhvert så må jeg bare gi opp for jeg hører ingenting, siden det er så mye støy overalt, så da er det bedre å finne på noe annet.
 

Til slutt er jeg framme, og fra der jeg hopper av så må jeg først krysse et marked før jeg kommer meg helt frem til språkskolen. Der selges det selvfølgelig mange spennende varer som jeg aldri har sett før. Flere ukjente tropiske frukter, massevis av rissorter og noen sære typer kjøttvarer. Ellers så selges det som er vanlig i alle de filippinske palengke: nysslakta kyllinger, fersk fisk, ulike eggetyper, og masse gode grønnsaker. Til slutt, etter en liten lang gate, så er jeg endelig framme.

Magandang hapon po.

Magandang hapon, Mahel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Jeg ønsker å gi til
La de små barn komme til meg Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Høstgaven 2016
Høstgaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vann i Liberia
Vann i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.700.00,-
Hjelp mennesker med å få tilgang på rent vann!
Helse og ernæring i Liberia
Helse og ernæring i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.200.00,-
Gi mennesker en sjanse til bedre helse!
Miljø og klimarettferdighet i Kina
Miljø og klimarettferdighet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Støtt miljøopplæring som kan gi fattige familier mer bærekraftig jordbruk og sikrere inntekt.
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi lokalbefolkningen mulighet til å tilpasse seg klimaendringer.
Organisering i Kambodsja
Organisering i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi målgruppen mulighet til selv å organisere tiltak som bidrar til utvikling.
Kirke på Filippinene
Kirke på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Misjonsalliansen ønsker å styrke kirkene til å være kraftsentre i sitt lokalmiljø.
Arbeid og inntekt i Ecuador
Arbeid og inntekt i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.750.00,-
Bli med oss i arbeidet med arbeidsskapning og inntektsøkning!
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Du kan være med og styrke kvinnenes posisjon i det vietnamesiske samfunn.
Vintergaven 2016
Vintergaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Er du med oss i 2016
Generell gave
Generell gave Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.141.300.00,-
Din gave til Misjonsalliansens arbeid vil brukes i det prosjektet hvor behovet til en hver tid er størst.
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.900.00,-
La foreldre slippe å gjemme bort barn med funksjonshemninger.
Mikrofinans i Vietnam
Mikrofinans i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.11.100.00,-
Kvinnebanken som endrer familier på landsbygda.
Skole og utdanning i Vietnam
Skole og utdanning i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.000.00,-
God utdanning er en viktig investering for utvikling og fattigdomsreduksjon og er med på å bryte den onde sirkelen av fattigdom og sykdom.
Mikrofinans i Liberia
Mikrofinans i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.300.00,-
Styrk fattige menneskers evne til å jobbe seg ut av fattigdom!
Skole og utdanning i Liberia
Skole og utdanning i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.500.00,-
Gi barn en mulighet til å lære å lese og skrive!
Arbeid og inntekt i Kambodsja
Arbeid og inntekt i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.000.00,-
Gi fattige mennesker en jobb – og en inntekt.
Vann i Kambodsja
Vann i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.950.00,-
Rent vann og god hygiene
Skole og utdanning i Kambodsja
Skole og utdanning i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.000.00,-
Gi barn og ungdommer bedre utdanningsmuligheter.
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.491.00,-
Bidra til at personer med funksjonshemninger får den oppfølgingen de trenger og hjelp til å leve et verdig liv.
Arbeid og inntekt på Filippinene
Arbeid og inntekt på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.12.300.00,-
Tilgang til arbeid og inntekt gir bedre levekår og fører til at flere barn går på skole.
Skole og utdanning på Filippinene
Skole og utdanning på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.850.00,-
Bidra til trygge omgivelser og gode læringsforhold for elever på Filippinene.
Helse og ernæring på Filippinene
Helse og ernæring på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.18.100.00,-
Bidra til bedre tilgang til gode helsetjenester på Filippinene.
Arbeid og inntekt i Kina
Arbeid og inntekt i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.000.00,-
Gi fattige bønder en bedre inntekt
Kirke i Kina
Kirke i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Støtt den kinesiske kirken og dens arbeid i lokalsamfunnet.
Inkludering og funksjonshemmede i Kina
Inkludering og funksjonshemmede i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi kjemper for at mennesker med funskjonshemninger skal få sin rettmessige plass i samfunnet og inkluderes på lik linje med andre.
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.52.138.00,-
Hjelp oss i arbeidet med å gi funksjonshemmede et verdig liv og inkludere dem i samfunnet.
Fotball krysser grenser i Ecuador
Fotball krysser grenser i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.19.215.00,-
Fotballskoler og fritidstilbud skaper et positivt alternativ til «gjengen». Barna trenger deg som supporter!
Skole og utdanning i Ecuador
Skole og utdanning i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Du kan være med og skape inkluderende skoler og bedre lærere i Guayaquil.
Helse og ernæring i Ecuador
Helse og ernæring i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss i kampen mot hiv/aids. Og vær med på å gi skolebarn riktig ernæring.
Kirkearbeid i Ecuador
Kirkearbeid i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Hjelp oss med å styrke menighetene og deres arbeid i lokalsamfunnet
Skole og utdanning i Brasil
Skole og utdanning i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.450.00,-
Gi barna et sted å leke, spille og være sammen.
Kirkearbeid i Brasil
Kirkearbeid i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss med å styrke våre samarbeidsmenigheter i Brasil.
Arbeid og inntekt i Brasil
Arbeid og inntekt i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi gir fattige storbykvinner en inntekt og muligheten til å forsørge familien sin.
Fotball krysser grenser i Bolivia
Fotball krysser grenser i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.750.00,-
Gi barn og ungdom en trygg og god oppvekst!
Kirkearbeid i Bolivia
Kirkearbeid i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.250.00,-
Hjelp oss med å styrke kirkene og deres diakonale arbeid.
Arbeid og inntekt i Bolivia
Arbeid og inntekt i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.16.500.00,-
Du kan være med og hjelpe fattige bønder til å øke inntektene sine.
Rent vann i Bolivia
Rent vann i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.400.00,-
Mennesker i prosjektene våre trenger rent vann. Det kan du gi dem!
Skole og utdanning i Bolivia
Skole og utdanning i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.7.000.00,-
Misjonsalliansen jobber for å gi barn et bedre skoletilbud.
Helse og ernæring i Bolivia
Helse og ernæring i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.10.900.00,-
Gi fattige mennesker tilgang til grunnleggende helsetjeneste.
Støtt arbeidet i Vietnam
Støtt arbeidet i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Ved å støtte dette prosjektet gir du til arbeidet i Vietnam generelt, og støtten vil bli brukt der behovet er størst.
Støtt arbeidet på Filippinene
Støtt arbeidet på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.46.665.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt på Filippinene. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Liberia
Støtt arbeidet i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Liberia. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Brasil
Støtt arbeidet i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Brasil. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Bolivia
Støtt arbeidet i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.31.700.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Bolivia. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Ecuador
Støtt arbeidet i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.106.460.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Ecuador.
Støtt arbeidet i Kambodsja
Støtt arbeidet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Kambodsja. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene dine der de til en hver tid trengs mest.
Støtt arbeidet i Kina
Støtt arbeidet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte arbeidet vårt i Kina generelt.
Fadder (Kun for nordiske faddere)
Fadder (Kun for nordiske faddere) Budsjett:kr.230.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Det koster 275 norske kroner i måneden å være fadder for et barn i Misjonsalliansen. Du kan også betale for tre måneder 825 NOK, et halvt år 1380 NOK eller et år 2760 NOK av gangen.
2 Hvor mye ønsker du å gi?
Beløp: NOK
Betalingsmetode
3 Din kontaktinformasjon
Fornavn
Etternavn
Mellomnavn
Epost
Adresse
Jeg aksepterer betingelsene for gaven
Les om betingelsene
Relaterte prosjekter
Kirke på Filippinene
Misjonsalliansen ønsker å styrke kirkene til å være kraftsentre i sitt lokalmiljø.
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene
Bidra til at personer med funksjonshemninger får den oppfølgingen de trenger og hjelp til å leve et verdig liv.
Arbeid og inntekt på Filippinene
Tilgang til arbeid og inntekt gir bedre levekår og fører til at flere barn går på skole.
Skole og utdanning på Filippinene
Bidra til trygge omgivelser og gode læringsforhold for elever på Filippinene.
Helse og ernæring på Filippinene
Bidra til bedre tilgang til gode helsetjenester på Filippinene.
Støtt arbeidet på Filippinene
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt på Filippinene. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
DEL
 
 
Kommentarer
Powered by Cornerstone