Du er her:Forside/Ny volontør på Filippinene!

Ny volontør på Filippinene!

2017-02-18
Vi har en ny volontør, som har vært hos oss i over 1 måned nå. Det er på tide å introdusere han for alle. Harald er 37 år og kommer fra Oslo. Han har utdanning i økonomi fra USA og har jobbet lenge i finans både i Norge og i utlandet. Nå jobber han frivillig på Filippinene.

Etter en lang arbeidsdag utenfor byen er Harald tilbake i Quezon City. Han bor i en leilighet nærme Landkontoret til Misjonsalliansen. Når vi møter han, har han joggeklær på seg, og forteller at etter intervjuet skal han ta seg en joggetur. Det sier noe om hvilke persontype han er; aktiv, entusiastisk, og jeg vil legge til engasjert, både når han prater med utsendinger og filippinerne.

-Hva gjorde du i Norge før du kom til Filippinene?

-Jeg har jobbet 12 år innenfor finans, blant annet i en investeringsbank i USA og senere i investeringsdivisjonen til ORKLA ASA i Oslo. De siste fire årene har jeg vært med på å etablere SOLSTEN, et uavhengig forvaltningsmiljø med et norsk og nordisk aksjefond.

-Når fant du ut at du ville prøve deg som volontør?

-Dette kom etter at vi solgte SOLSTEN til Arctic Securities i fjor høst. Jeg var ved ett veiskille i livet mitt og klar for noe nytt. Etter mange år med lange dager bak Pcen, så føltes det som om noe manglet i hverdagen. Jeg har alltid vært stolt av karrieren og CVen min. Den har jeg jobbet hardt for. Men hvis det jeg har drevet med over tid ikke har gjort meg like «hel», så har kanskje fokuset vært feil?

-Var det da du begynte å søke etter noe annerledes? Hvordan fant du Misjonsalliansen?

-Ja, jeg ville prøve noe annet, noe som hadde andre verdier enn rent monetære. Jeg kartla 10-15 kjente humanitære organisasjoner. Sorterte de utfra de som hadde frivillig arbeid, hva de stod for og land de opererte i. Der fant jeg Misjonsalliansen. En bærekraftig bedrift er alltid viktig i finans, så Misjonsalliansens fokus på «hjelp til selvhjelp» passet godt med mitt grunnsyn. Misjonsalliansen skilte seg klart ut på alle punkter og virket aktuell for meg. Jeg har også alltid sett meg selv i de kristne grunnverdiene.

-Men hvorfor Filippinene?

-Jeg har vært her 2 ganger, men bare på ukelange forretningsreiser. Det lille jeg opplevde fra disse reisene og mye av det jeg har hørt om landet har vært positiv. Og de snakker jo også engelsk som gjør det lettere.

-Så slik kom du til Filippinene. Hvordan er det å være blant filippinerne?

-De er ekstremt vennlige, emosjonelle og ikke like direkte som folk i Norge. Mye må derfor leses mellom linjene, noe jeg fortsatt venner meg til.  Ved å være blant filippinerne så har jeg også oppdaget at jeg er mer relasjonell enn det jeg trodde. Jeg lærer væremåten deres å kjenne hver dag, men av og til blir det litt for mye av det gode. De bekymrer seg konstant for at jeg skal ha det bra og være trygg. Men hver dag fylles med gode inntrykk.

-Som for eksempel?

-Å være sammen med mennesker i stor fattigdom og se hvordan de kan leve gode og fullverdige liv fylt med lek, smil, omsorg, kjærlighet og godhet til hverandre. Jeg spør meg da om det er velstand og penger som gir mening med livet, eller kanskje heller avhengighet av og nærhet til hverandre. Et annet godt intrykk er hvordan de jeg jobber med har tatt meg inn og omringet meg med takknemlighet og positivitet. De syns det er stas å se en hvit person undervise i bygda San isidro, ved fjellene utenfor Manila.

-Hvor ligger San Isidro og fortell litt om hverdagen, og det arbeidet du gjør der?

-Jeg står opp ca klokken 5, drar hjemmefra klokken 6, tar MRT (tog). Det er et lite eventyr hver morning bare å komme seg frem.

-Er det langt?

-Problemet er ikke avstanden, men å komme seg inn i toget, å presse seg på. Etter det må jeg ta en UV Express (minibuss), der de også presser inn så mye folk som mulig, det tar en times reise. Så er jeg i Rodriguez, og må jeg ta et par “tricycler” (motorsykkel med sidevogn) inn til San Isidro, der jeg jobber. San Isidro er en liten barangay (småkommune) der NMAP har et av sine prosjekter. Som sagt, det er et lite eventyr hver dag bare å komme seg til og fra arbeid. Jeg blir litt sliten, men må bare smøre meg med tålmodighet og smile av hvor heldig jeg er som får oppleve kontrasten til min tidligere 15 minutters lange T-bane i Oslo.

Hverdagen, mandag begynner med 3 timer med “devotion”. Så 2 timer med språktime. Tirsdag og torsdag er jeg på et «CBR-senter» (Community Based Rehabilitation), rehabiliteringssenter for f.eks. unger med cerebral parese og eldre som har fått slag. CBR-senteret tar inn ulike mennesker, noen ganger også folk med skuddskader. Behandlingen går i stor grad ut på å øke pasientenes bevegelighet ved å myke opp muskler og ledd.  Onsdag er jeg på «Day Care Center» (barnehage) der jeg underviser 25 5-åringer. Jeg leser “the big book” (barnebøker), lærer ungene vokaler, konsonanter, uttale av ord, vi synger filippinske sanger osv. På fredager er jeg mest på kontoret for å lære mer om prosjektene.

-Nå når du er her, er det noe som var annerledes enn det du hadde forventa deg?

-Har prøvd å ikke ha forventinger. For hva vet jeg egentlig om hvordan det vil føles å undervise i en barnehage eller å oppleve fattigdom på nært hold? Det er viktig å komme hit med et åpent sinn og med en positiv innstilling, så får heller veien bli til underveis. Mens jeg er her vil jeg helst ikke bruke for mye tid på logikk, men heller lytte litt mer til hjertets retningssans. Så det har altså vært utgangspunkt for at jeg ville jobbe for Misjonsalliansen. Jeg visste hvor jeg kommer fra, jeg visste at jeg søkte etter noe annet, men ikke helt hva dette «annet» var. Så lenge det ikke var tall jeg skulle jobbe med,- Harald smiler – og om jeg kunne velge, så var det enten en jobb med unger eller tilsidesatte grupper i samfunnet som f.eks. mennesker med funksjonshemninger.

-Hvorfor dem?

-Tilsidesatte minoriteter fortjener like mye respekt, oppmerksomhet og muligheter som alle andre i samfunnet. Og fra en så tidlig alder som mulig.

-Er det noen mennesker herfra som har inspirert deg?

-Språklæreren min, Mark. Han er 31 år og kommer fra et slumområde i Manila. Likevel kommer han til skolen for å undervise velstående, hvite mennesker hver dag. Han hører historiene deres, hva de har, hvor mye de har. Han opplever forskjellene på nært hold. En ting er kun å være omringet av fattigdom, men Mark er omringet av begge verdener. Han føler på de enorme kontrastene uten å være åpenlys nedslått av følelsen av urettferdighet og håpløshet. Han stiller med et engasjement, smil og godt humør. Jeg har mye respekt for det!

-Er det dager du lurer på hvorfor du er her?

-Har prøvd å blokkere ut de tankere, for jeg er bekymret for at de lett kan gro. Jeg får mye igjen for det jeg gjør nå, tenker jeg. Jeg har for eksempel aldri vært veldig komfortable med å stå foran unger og undervise, men jeg tenker at dette er en god anledning til å utfordre denne og andre sider i meg som ikke er like godt utviklet. Jeg håper jo også at jeg kan gi noe tilbake til ungene. Jeg ville inn i dette eventyret med en innstilling om å si «Ja» og se det positive i opplevelsene mine. Hele poenget med å være her er jo å oppleve noe nytt, og da må jeg utfordre meg selv. Så kommer ting til å fungere forhåpentligvis bra, og jeg kommer til å vokse som person. Fokuset mitt er «jeg vil være her», i stedet for «hvorfor jeg ikke vil være her».

-Hva er planer for framtida? Er dette noe du kan tenke deg å jobbe med?

-Er usikker på hva som kommer til å skje i framtida. Jeg ville hit, men var usikker på hva jeg ville få ut av det. Skal jeg gå tilbake til finans eller skal jeg begynne en ny karriere innenfor det humanitære, det er et spørsmål som jeg nå prøver å få besvart på Filippinene.

-Kan du til slutt si noe om hvordan du ser på Misjonsalliansen sitt arbeid der du er som volontør?

-Inntrykket mitt av Misjonsalliansen er en meget ryddig og profesjonell organisasjon. Menneskene er også flinke til å inkludere og tilrettelegge. NMAP har også gjort en god jobb og satt meg rett ut der jeg søkte å være. Det finnes god oppfølging og kommunikasjon. Rammebetingelsen er også trygge og det er ikke vanskelig å gjøre en jobb.

Med tanke på arbeidet så er det flott å se at de nyinnkjøpte lekene og utstyret på rehabiliteringssenteret bli flittig brukt. I barnehagen har NMAP støttet dem med pulter, bord, bøker, osv. Støtten er fenomenal og utgjør en forskjell i sentrenes hverdag. Det er også bra at det drives opplæring til de som jobber i CBOene (lokalsamfunnsorganisasjoner) og de i rehabiliteringssentrene. Dette er et godt eksempel på «hjelp til selv-hjelp» og har en viktig og bærekraftig verdi.

1 Jeg ønsker å gi til
La de små barn komme til meg Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Høstgaven 2016
Høstgaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vann i Liberia
Vann i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.700.00,-
Hjelp mennesker med å få tilgang på rent vann!
Helse og ernæring i Liberia
Helse og ernæring i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.200.00,-
Gi mennesker en sjanse til bedre helse!
Miljø og klimarettferdighet i Kina
Miljø og klimarettferdighet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Støtt miljøopplæring som kan gi fattige familier mer bærekraftig jordbruk og sikrere inntekt.
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja
Miljø og klimarettferdighet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi lokalbefolkningen mulighet til å tilpasse seg klimaendringer.
Organisering i Kambodsja
Organisering i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Gi målgruppen mulighet til selv å organisere tiltak som bidrar til utvikling.
Kirke på Filippinene
Kirke på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Misjonsalliansen ønsker å styrke kirkene til å være kraftsentre i sitt lokalmiljø.
Arbeid og inntekt i Ecuador
Arbeid og inntekt i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.750.00,-
Bli med oss i arbeidet med arbeidsskapning og inntektsøkning!
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam
Kvinners rettigheter og likestilling i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Du kan være med og styrke kvinnenes posisjon i det vietnamesiske samfunn.
Vintergaven 2016
Vintergaven 2016 Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Er du med oss i 2016
Generell gave
Generell gave Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.141.300.00,-
Din gave til Misjonsalliansens arbeid vil brukes i det prosjektet hvor behovet til en hver tid er størst.
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam
Inkludering og funksjonshemmede i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.23.900.00,-
La foreldre slippe å gjemme bort barn med funksjonshemninger.
Mikrofinans i Vietnam
Mikrofinans i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.11.100.00,-
Kvinnebanken som endrer familier på landsbygda.
Skole og utdanning i Vietnam
Skole og utdanning i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.000.00,-
God utdanning er en viktig investering for utvikling og fattigdomsreduksjon og er med på å bryte den onde sirkelen av fattigdom og sykdom.
Mikrofinans i Liberia
Mikrofinans i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.300.00,-
Styrk fattige menneskers evne til å jobbe seg ut av fattigdom!
Skole og utdanning i Liberia
Skole og utdanning i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.500.00,-
Gi barn en mulighet til å lære å lese og skrive!
Arbeid og inntekt i Kambodsja
Arbeid og inntekt i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.6.000.00,-
Gi fattige mennesker en jobb – og en inntekt.
Vann i Kambodsja
Vann i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.950.00,-
Rent vann og god hygiene
Skole og utdanning i Kambodsja
Skole og utdanning i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.000.00,-
Gi barn og ungdommer bedre utdanningsmuligheter.
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.491.00,-
Bidra til at personer med funksjonshemninger får den oppfølgingen de trenger og hjelp til å leve et verdig liv.
Arbeid og inntekt på Filippinene
Arbeid og inntekt på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.12.300.00,-
Tilgang til arbeid og inntekt gir bedre levekår og fører til at flere barn går på skole.
Skole og utdanning på Filippinene
Skole og utdanning på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.4.850.00,-
Bidra til trygge omgivelser og gode læringsforhold for elever på Filippinene.
Helse og ernæring på Filippinene
Helse og ernæring på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.18.100.00,-
Bidra til bedre tilgang til gode helsetjenester på Filippinene.
Arbeid og inntekt i Kina
Arbeid og inntekt i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.1.000.00,-
Gi fattige bønder en bedre inntekt
Kirke i Kina
Kirke i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Støtt den kinesiske kirken og dens arbeid i lokalsamfunnet.
Inkludering og funksjonshemmede i Kina
Inkludering og funksjonshemmede i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi kjemper for at mennesker med funskjonshemninger skal få sin rettmessige plass i samfunnet og inkluderes på lik linje med andre.
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador
Inkludering og funksjonshemmede i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.52.138.00,-
Hjelp oss i arbeidet med å gi funksjonshemmede et verdig liv og inkludere dem i samfunnet.
Fotball krysser grenser i Ecuador
Fotball krysser grenser i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.19.215.00,-
Fotballskoler og fritidstilbud skaper et positivt alternativ til «gjengen». Barna trenger deg som supporter!
Skole og utdanning i Ecuador
Skole og utdanning i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.300.00,-
Du kan være med og skape inkluderende skoler og bedre lærere i Guayaquil.
Helse og ernæring i Ecuador
Helse og ernæring i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss i kampen mot hiv/aids. Og vær med på å gi skolebarn riktig ernæring.
Kirkearbeid i Ecuador
Kirkearbeid i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.100.00,-
Hjelp oss med å styrke menighetene og deres arbeid i lokalsamfunnet
Skole og utdanning i Brasil
Skole og utdanning i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.14.450.00,-
Gi barna et sted å leke, spille og være sammen.
Kirkearbeid i Brasil
Kirkearbeid i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Hjelp oss med å styrke våre samarbeidsmenigheter i Brasil.
Arbeid og inntekt i Brasil
Arbeid og inntekt i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Vi gir fattige storbykvinner en inntekt og muligheten til å forsørge familien sin.
Fotball krysser grenser i Bolivia
Fotball krysser grenser i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.3.750.00,-
Gi barn og ungdom en trygg og god oppvekst!
Kirkearbeid i Bolivia
Kirkearbeid i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.250.00,-
Hjelp oss med å styrke kirkene og deres diakonale arbeid.
Arbeid og inntekt i Bolivia
Arbeid og inntekt i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.16.500.00,-
Du kan være med og hjelpe fattige bønder til å øke inntektene sine.
Rent vann i Bolivia
Rent vann i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.5.400.00,-
Mennesker i prosjektene våre trenger rent vann. Det kan du gi dem!
Skole og utdanning i Bolivia
Skole og utdanning i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.7.000.00,-
Misjonsalliansen jobber for å gi barn et bedre skoletilbud.
Helse og ernæring i Bolivia
Helse og ernæring i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.10.900.00,-
Gi fattige mennesker tilgang til grunnleggende helsetjeneste.
Støtt arbeidet i Vietnam
Støtt arbeidet i Vietnam Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Ved å støtte dette prosjektet gir du til arbeidet i Vietnam generelt, og støtten vil bli brukt der behovet er størst.
Støtt arbeidet på Filippinene
Støtt arbeidet på Filippinene Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.46.665.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt på Filippinene. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Liberia
Støtt arbeidet i Liberia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Liberia. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Brasil
Støtt arbeidet i Brasil Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Brasil. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Bolivia
Støtt arbeidet i Bolivia Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.31.700.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Bolivia. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til enhver tid er mest behov for dem.
Støtt arbeidet i Ecuador
Støtt arbeidet i Ecuador Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.106.460.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Ecuador.
Støtt arbeidet i Kambodsja
Støtt arbeidet i Kambodsja Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt i Kambodsja. Dette er en kjempefin måte å bidra på, fordi du gir oss frihet til å bruke pengene dine der de til en hver tid trengs mest.
Støtt arbeidet i Kina
Støtt arbeidet i Kina Budsjett:kr.0.00,-Samlet inn:kr.2.000.00,-
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte arbeidet vårt i Kina generelt.
Fadder (Kun for nordiske faddere)
Fadder (Kun for nordiske faddere) Budsjett:kr.230.00,-Samlet inn:kr.0.00,-
Det koster 275 norske kroner i måneden å være fadder for et barn i Misjonsalliansen. Du kan også betale for tre måneder 825 NOK, et halvt år 1380 NOK eller et år 2760 NOK av gangen.
2 Hvor mye ønsker du å gi?
Beløp:
NOK
Betalingsmetode
3 Din kontaktinformasjon
Fornavn
Etternavn
Mellomnavn
Epost
Adresse
Jeg aksepterer betingelsene for gaven
Les om betingelsene
Relaterte prosjekter
Kirke på Filippinene
Misjonsalliansen ønsker å styrke kirkene til å være kraftsentre i sitt lokalmiljø.
Inkludering og funksjonshemmede på Filippinene
Bidra til at personer med funksjonshemninger får den oppfølgingen de trenger og hjelp til å leve et verdig liv.
Arbeid og inntekt på Filippinene
Tilgang til arbeid og inntekt gir bedre levekår og fører til at flere barn går på skole.
Skole og utdanning på Filippinene
Bidra til trygge omgivelser og gode læringsforhold for elever på Filippinene.
Helse og ernæring på Filippinene
Bidra til bedre tilgang til gode helsetjenester på Filippinene.
Støtt arbeidet på Filippinene
Om du ikke ønsker å velge bare ett prosjekt, kan du støtte det generelle arbeidet vårt på Filippinene. Dette er en kjempefin måte å bidra på fordi du gir oss frihet til å bruke pengene der det til en hver tid er mest behov for dem.
DEL
 
 
Kommentarer
Powered by Cornerstone